Direct naar inhoud

Lancering onderzoek Groente- en Fruitketen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Tijdens de zesde ministeriële WTO conferentie in Hong Kong presenteerde SOMO haar nieuwste studie over de verse Groente- en Fruit keten.

De SOMO studie ‘Who reaps the fruit; Critical issues in the Fresh Fruit and Vegetable Chain’ analyseert de invloed van handel en detailhandel op productievoorwaarden in de verse groente- en fruitsector. Een sector die steeds meer gedomineerd en gecontroleerd wordt door een klein aantal multinationals en supermarkten. Het onderzoek laat zien dat kleine producenten bezwijken onder de druk van supermarkten op het leveren van producten met lage prijzen, de juiste kwaliteit, in grote hoeveelheden en gedrurende het hele jaar. Als gevolg van deze druk neemt de uitbuiting van werknemers onder verslechterde arbeidsvoorwaarden toe en worden kleine boeren uitgesloten van de exportmarkt en in toenemende mate op de interne markt.

Internationale regelgeving en afspraken hebben een grote invloed op deze toenemend geconcentreerde macht van supermarkten. In de workshop werden de belangen van retailbedrijven in de WTO onderhandelingen duidelijk: met de dienstenonderhandelingen streven supermarkten naar gunstige voorwaarden om zich in andere landen te vestigen en een steeds groter deel van de keten te beheersen. Het vastleggen van distributiediensten in GATS ontneemt overheden de macht te reguleren op de negatieve economische, sociale en milieu gevolgen van de aanwezigheid van de mutlinationals.
De opening van de landbouwmarkt maakt import van goedkope producten mogelijk ten koste van lokale leveranciers wat verdere concentratie van retailbedrijven mogelijk maakt, ook in ontwikkelingslanden.

Publicatie: Who reaps the fruit; Critical issues in the Fresh Fruit and Vegetable Chain

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.