Direct naar inhoud

Laatste hand aan nieuwe internationale MVO-richtlijn

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Na vijf jaar ontwikkelen en onderhandelen legt de Internationale Standaardiseringorganisatie (ISO) dit jaar de laatste hand aan een nieuwe internationale richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

De ISO 26000 wordt geen certificeerbare standaard, maar een ondersteunende richtlijn met adviezen over hoe organisaties MVO-aspecten kunnen koppelen aan bestaande (management)systemen in de organisatie. Toch zullen naar verwachting veel organisaties en bedrijven de vrijwillige richtlijn implementeren. Het is zelfs denkbaar dat grote auditbedrijven certificeerbare systemen in het leven roepen die gebaseerd zijn op de ISO 26000 richtlijn. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat de ISO 26000 richtlijn veel invloed zal hebben op de toekomst van MVO, vooral in ontwikkelingslanden.

De ISO richtlijn wordt ontwikkeld door een werkgroep van 435 experts uit meer dan 90 landen. In de werkgroep zijn verschillende belanghebbenden vertegenwoordigd: ondernemers, overheden, vakbonden, NGO’s, consumenten en consultants. Niet alle belanghebbenden zijn even sterk vertegenwoordigd. Zo zijn er bijvoorbeeld maar 35 vakbondsvertegenwoordigers tegenover 95 experts uit het bedrijfsleven. Bijzonder is dat de werkgroep voor een groot deel bestaat uit afgevaardigden uit ontwikkelingslanden.

De laatste plenaire bijeenkomst van de werkgroep was in mei 2009 in Quebec. Ook onderzoeker Bart Slob van SOMO nam hieraan deel. Doel van de bijeenkomst was om de laatste conceptversie van de richtlijn te bespreken en over een aantal lastige punten overeenstemming te bereiken. Zo is de werkgroep het nu eens over de integratie van dierenwelzijn in de richtlijn en is er een duidelijke omschrijving gemaakt van kwetsbare groepen in de samenleving.

In september 2009 verschijnt de laatste ontwerpversie van de richtlijn. Dit ontwerp zal ter commentaar en ter stemming voorgelegd worden aan de 159 landen die lid zijn van de ISO. Als meer dan tweederde van deze landen voor de publicatie van het document stemt, wordt de ISO 26000 richtlijn in september 2010 wereldwijd gepubliceerd.

Begin 2009 heeft SOMO een discussiegroep over ISO 26000(opens in new window) opgezet op LinkedIn. Iedereen met een profiel op Linkedin kan lid van worden. Er zijn al meer dan 380 leden.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.