Direct naar inhoud

Laat arbeidsrechtenactivist Myo Myo Aye uit Myanmar onmiddelijk vrij

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De Clean Clothes Campaign, een wereldwijd netwerk waarvan SOMO deel van uitmaakt, roept de junta in Myanmar op om arbeidsrechtenactiviste Myo Myo Aye, die op 15 april 2021 in Yangoon werd gearresteerd, onmiddellijk vrij te laten. De leidster van de Myanmarese vakbondsorganisatie STUM(opens in new window) werd met geweld door het leger uit haar kantoor gehaald en met vier auto’s naar een politiebureau gebracht. Daar wordt ze ondervraagd en vastgehouden.

Myo Myo Aye zette zich de afgelopen jaren onophoudelijk in voor de rechten van werknemers, de vrijheid van vereniging en de vrijheid van meningsuiting in het land. Haar arrestatie is de zoveelste aanval op mensenrechtenverdedigers en de democratische beweging in Myanmar.

Naar verluidt, wordt ze binnenkort overgebracht naar de Insein-gevangenis in Rangoon. Tijdens de arrestatie hebben de militairen de telefoons van het personeel in het kantoor in beslag genomen.

Sinds het leger op 1 februari de macht in Myanmar heeft overgenomen, zijn de huiszoekingen en invallen bij democratische leiders en rechtenactivisten aan de orde van de de dag. Donderdag escaleerde dat in een golf van arrestaties. Veel vakbondsleiders zijn op de vlucht geslagen of houden zich schuil om zichzelf en hun gezinnen te beschermen.

De Clean Clothes Campaign roept op tot de onmiddellijke vrijlating van Myo Myo en de vrijlating van anderen die onwettig zijn gearresteerd. Clean Clothes Campaign veroordeelt de militaire staatsgreep en roept op tot herstel van de democratie en rechtsstaat

 

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.