Direct naar inhoud
Desiree Koppes

Kleine stapjes vooruit in kledingindustrie Bangladesh

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

In het rapport Fatal Fashion riepen SOMO en de Schone Kleren Campagne (SKC) op tot een drastische koerswijziging in de kledingindustrie naar aanleiding van de branden in Bangladesh en Pakistan in het najaar van 2012. Toch kwamen bedrijven pas echt in beweging na de instorting van het Rana Plaza-complex in Bangladesh, waar 1100 arbeiders om het leven kwamen. Burgers en media reageren geschokt en geven de onmenselijke situatie de volle aandacht. Bovendien doet Minister Ploumen een belofte om de situatie in de kledingindustrie in Bangladesh te verbeteren.

Fatal Fashion

In maart 2013 publiceerden SOMO en de Schone Kleren Campagne(opens in new window) (SKC) het rapport Fatal Fashion over onveilige kledingfabrieken in Bangladesh en Pakistan. Dit rapport verhaalt hoe bij twee fabrieksbranden eind 2012 in Dhaka, Bangladesh en Karachi, Pakistan in totaal meer dan 400 arbeiders om het leven kwamen. Diverse betrokken partijen – fabrikanten, afnemers, auditbedrijven en (lokale) overheden – verzaakten hun verantwoordelijkheid te nemen en droegen zo bij aan de levensgevaarlijke gebouwen. In Fatal Fashion riepen SOMO en SKC op tot een drastische koerswijziging in de kledingindustrie. SOMO en SKC deden de kledingindustrie gedetailleerde aanbevelingen aan de hand op het gebied van compensatie van slachtoffers en nabestaanden, implementatie van brandveiligheidsprogramma’s en hervorming van bedrijfsgestuurde auditingpraktijken.

Bedrijven tekenen Veiligheidsakkoord

Toch moesten er in april 2013 opnieuw meer dan 1.100 arbeiders om het leven komen bij de instorting van het Rana Plaza-complex in Bangladesh voordat kledingbedrijven in beweging kwamen. Na het Rana Plaza-drama ondertekenden 41 kledingbedrijven(opens in new window) het Bangladesh Veiligheidsakkoord. Rijkelijk laat want het akkoord lag al twee jaar op de plank, maar toch een belangrijke stap in de goede richting. Daarnaast kwam er goed nieuws vanuit het Nederlandse Ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp: Minister Ploumen beloofde om € 9 miljoen vrij te maken, onder andere voor capaciteitsopbouw van vakbonden en versterking van de arbeidsinspectie in Bangladesh.

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.