Direct naar inhoud

Keten van hazelnoten onder vuur

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Driekwart van alle hazelnoten komt uit Turkije en is onder andere verwerkt in onze chocoladepasta en chocoladerepen. Tv programma Eén Vandaag besteedde hier op 19 oktober uitgebreid aandacht aan via de uitzending ‘Turkse kinderen werken voor hazelnoten’. Inmiddels hebben CU en SP kamervragen gesteld in verband met de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven. In opdracht van de Stop Kinderarbeid campagne verrichtte SOMO achtergrondonderzoek naar de productieketen van hazelnoten.

Veruit de meeste hazelnoten die op de Europese markt terechtkomen zijn afkomstig uit Turkije. Deze noten komen terecht in een groot aantal producten – waaronder chocolade, ijs, hazelnootpasta, koekjes en notenmixen – in Nederland en andere Europese landen. Vele honderdduizenden gezinnen zijn betrokken bij de jaarlijkse oogst van hazelnoten.

De campagne “Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats” is verontrust over kinderarbeid in de hazelnootindustrie. In open brieven aan Verkade, Ferrero en Wessanen/Zonnatura – bedrijven die hazelnoten uit Turkije in hun producten verwerken – vraagt de campagne Stop Kinderarbeid wat zij (gaan) doen om kinderarbeid en onderbetaalde arbeid in deze sector uit te bannen. Ahold, Unilever, Mars, Nestlé en Kraft wordt gevraagd om openheid te geven over de herkomst van hun hazelnoten en, indien deze ook uit Turkije komen, de schending van arbeidsrechten in de sector aan te pakken.

‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ is een wereldwijde campagne die wordt gevoerd door organisaties in zes Europese landen in samenwerking met partners in de rest van de wereld. Binnen Nederland is de campagne een gezamenlijk initiatief van Hivos, de Algemene Onderwijsbond, ICCO & Kerk in Actie, de Landelijke India Werkgroep, FNV Mondiaal en Stichting Kinderpostzegels Nederland. Al jaren strijden de Nederlandse partners van deze campagne tegen het inzetten van kinderen in de productieketen van bedrijven.

Meer informatie:

Kamervragen Christenunie en SP en beantwoording

Bekijk de uitzending van Eén Vandaag(opens in new window)

Partners

 • Hivos

 • ICCO

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

 • Winsten om op te eten Gepubliceerd op:
  Geplaatst in categorie:
  Publicatie
  Vincent Kiezebrink
 • Niet verdiend Gepubliceerd op:
  Geplaatst in categorie:
  Publicatie
  Margarida Silva
 • Bittere koffie Gepubliceerd op:
  Geplaatst in categorie:
  Publicatie
  Joseph Wilde-Ramsing

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.