Direct naar inhoud
PREMICONGO

In DR Congo hebben gemeenschappen zwaar te lijden onder Chinese mijnbouwactiviteiten

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vandaag publiceerde SOMO’s partner PREMICONGO een rapport over het onverantwoord handelen van het Chinese mijnbouwbedrijf ‘China Non-ferrous Metal Mining Corporation Huachin’ in de Democratische Republiek Congo. ‘Huachin’ haalt koper- en kobalterts uit de grond in Mabende, nabij dorp ’45’, in de provincie Haut Katanga.

PREMICONGO is een kleine milieu-ngo gevestigd in Lubumbashi die vecht voor de rechten van boerengemeenschappen die te lijden hebben onder mijnbouwactiviteiten in de regio. Het rapport dient als basis voor een klacht die PREMICONGO namens de lokale gemeenschap van Mabende indient bij de Chinese ‘Chamber of Commerce of Metals, Minerals and Chemical exporters’ (CCCMC).

Schuldig aan schendingen

PREMICONGO stelt dat Huachin Mabende zich schuldig maakt aan schendingen van mensenrechten en arbeidsrechten en het toebrengen van schade aan het milieu. SOMO stelde geld beschikbaar voor het onderzoek en ondersteunt PREMICONGO bij het indienen van de klacht.

Klik op de link voor het volledige artikel in het Engels: Communities suffer deeply under Chinese cobalt and copper mining operations in Democratic Republic of Congo, en om het rapport in het Frans of het Engels te downloaden.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.