Investeringsbeschermingsovereenkomsten (BITs): een bedreiging voor het algemeen belang, sociaal beleid en milieupolitiek
De afgelopen decennia hebben de lidstaten van de Europese Unie meer dan 1200 “bilaterale investerings- en beschermingsovereenkomsten” afgesloten om bescherming te bieden aan hun investeerders in het buitenland. Deze “BITs” (naar hun Engelse benaming Bilateral Investment Treaties) verschaffen multinationale ondernemingen het recht om sociale, economische en milieuregels van overheden aan te klagen als zij van mening zijn dat die de winstverwachtingen van hun investeringen zouden kunnen schaden. Dankzij het geschillenbeslechtingsmechanisme dat standaard in BITs is opgenomen, kunnen buitenlandse investeerders de nationale rechtsgang omzeilen en gastlanden rechtstreeks voor internationale arbitragetribunalen dagen. BITs ondermijnen de mogelijkheden van overheden om regulerend op te treden en beleid te voeren in het algemeen belang. Ook hebben ze de belastingbetaler intussen al miljoenen gekost aan juridische kosten en schadevergoedingen. Bilaterale investeringsovereenkomsten vormen een bedreiging voor ons publiek beleid, ons democratisch bestuur en het algemeen belang en zouden alarmbellen moeten doen rinkelen bij iedereen die zich bezighoudt met milieu- en sociaal beleid. lees meer mindergerelateerde content
Rechter veegt schadeclaims RWE en Uniper van tafel
De Nederlandse overheid hoeft geen schadevegoeding te betalen aan energiegiganten RWE en Uniper, oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag. De energiebedrijven hadden claims van respectievlijk EUR 1,4 miljard en EUR 1 miljard neergelegd bij…
COP27: goedkeuring van een “gemoderniseerd” ECT opent de deur naar alleen maar meer klimaatchaos
Minister Jetten wil uit de ECT stappen, liefst in Europees verband
Minister Rob Jetten (D66, Energie en Klimaat) heeft zich vandaag in een kamerdebat uitgesproken vóór uittreding uit de Energy Charter Treaty (ECT). Hij geeft hiermee gehoor aan een brede oproep vanuit maatschappelijke organisaties en politieke…
Ook een gemoderniseerde Energy Charter Treaty blijft een struikelblok voor de klimaatdoelen
Kabinet, stap uit het ECT!
Vandaag sturen 12 maatschappelijk organisaties, waaronder Urgenda, FNV, Milieudefensie en Greenpeace, een brandbrief naar de Tweede Kamer, de ministers Jetten en Schreinemacher en minister-president Rutte, om uit het Energiehandvestverdrag (Energy Charter Treaty of ECT) te…
Dringende oproep aan kabinet: stap nu uit het Energiehandvestverdrag
Urgenda, SOMO, FNV en nog negen organisaties doen vandaag een dringende oproep aan premier Rutte en ministers Jetten en Schreinemacher om samen met zoveel mogelijk landen uit het Energiehandvestverdrag (Energy Charter Treaty, hierna ECT) te…
Slechte uitkomst CETA stemming in Eerste Kamer
De Eerste Kamer heeft deze week met een zeer kleine meerderheid (40 voor; 35 tegen) ingestemd met CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Oppositiepartij PvdA stemde vóór, ondanks het feit dat de…
Ronde Tafel in Tweede Kamer ronduit kritisch over Energy Charter Treaty
Statement / juni 2, 2022 Nederland, stap uit het Energy Charter Treaty In dit position paper gericht aan de TweedeKamerleden van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat leggen we uit waarom het het Energy…
Nederland, stap uit het Energy Charter Treaty
In dit position paper gericht aan de TweedeKamerleden van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat leggen we uit waarom het het Energy Charter Treaty een struikelblok vormt voor klimaatbeleid, waarom het moderniseringsproces niet de…