Direct naar inhoud

Harde botsing over diensten in WTO

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Rijke landen en ontwikkelingslanden staan in Hong Kong tegenover elkaar in hun opvattingen over de WTO-paragraaf op diensten.

De EU waarschuwde dat de unie geen verzwakking van de voorliggende tekst accepteert. Zonder Annex C is een Ministeriële Verklaring uit oogpunt van diensten ‘niets waard’, aldus een woordvoerder. De EU zou het ambitieniveau zelfs graag verhoogd zien. Met name Nederland, als kleine open diensteneconomie, dringt hier sterk op aan. “Annex C is een zeer gematigde tekst”, verklaarde minister van Ardenne dan ook tegenover de Nederlandse NGOs in Hong Kong.

Een brede coalitie van internationale bedrijven, waaronder het European Services Forum en UNICE, reageerde eveneens negatief op het G90-voorstel. Ze riepen de handelsministers op zich sterk te blijven maken voor ambitieuze marktopening.

Met hun druk om versneld markttoegang te vergroten, forceren de rijke landen premature marktopening in ontwikkelingslanden. Die vrezen voor verdringing van hun lokale dienstensectoren door grote transnationaal opererende bedrijven, en voor een beknotting van de beleidsruimte van nationale overheden om eigen sociaal-economisch beleid en ontwikkelingsdoelstellingen te formuleren.

Het G90-voorstel herstelt de flexibiliteit van het oorspronkelijke GATS-akkoord door een verplichting tot plurilaterale onderhandelingen uit Annex C te verwijderen. Ook is o.a. de bepaling geschrapt dat landen hun autonome liberaliseringen bindend moeten vastleggen onder GATS.

De G90 worden achter de schermen onder zware politieke druk gezet om hun voorstel terug te nemen. Onderhandelaars van de Afrikaanse landen verklaarden dat de VS zelfs heeft gedreigd met het intrekken van preferentiële markttoegang onder de African Growth and Opportunity Act (AGOA).

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.