Greenpeace stort 20 ton steenkool voor Nuon
Onderzoek: energiebedrijven steeds rijker ten koste van het klimaat
Energiebedrijven verdienen aan vuile energie
De verrijking van de bedrijven ten koste van het klimaat blijkt uit het rapport ‘Powering Profits: Profits, Investments and Fuel Type Mixes in the Dutch Power Sector’. Het rapport geeft inzicht in de vuile productie en levering van elektriciteit door Nuon, Essent, Eneco, E.On, Electrabel en RWE. Daarnaast laat het rapport zien dat Nuon, Essent en Eneco, die eigendom zijn van provincies en gemeentes, jaarlijks tientallen miljoenen euro verdienen aan vuile energie.
‘Dit rapport laat weinig heel van het duurzame imago van de energiebedrijven’, aldus Bartels: ‘Ze bezitten bedroevend weinig schoon productievermogen.’
Nog weinig energie echt duurzaam
Essent en Nuon wekten het afgelopen jaar 15 respectievelijk 5 procent electriciteit op uit schone energiebronnen in Nederland. Ook E.ON en Electrabel bezitten nauwelijks schoon vermogen in Nederland. Eneco produceert voornamelijk duurzame energie, maar omdat het veel grijze stroom verhandelt, is van alle stroom die zij aan de klant levert slechts 8 procent schoon. RWE verkoopt in Nederland de schoonste energie: 44% is afkomstig uit duurzame energiebronnen, maar dat wordt niet in Nederland opgewekt. RWE is overigens wel de grootste CO2-vervuiler van Europa.
De investeringsplannen van de bedrijven geven weinig hoop voor de toekomst. ‘De totale brandstofmix voor productie van elektriciteit in Nederland wordt op deze wijze zelfs nóg minder duurzaam dan nu’, aldus onderzoeker Tim Steinweg van SOMO. Hoewel de investeringen in schone energie toenemen, worden die overschaduwd door nieuwe kolencentrales die zorgen voor een toename van klimaatschadelijke emissies.
Kolencentrales overbodig
‘Energiebedrijven als Nuon zijn medeverantwoordelijk voor het klimaat’, zegt Femke Bartels van Greenpeace: ‘Om te laten zien wat ze aanrichten, brengen we de vuile kolen die ze willen gebruiken voor het opwekken van energie vandaag naar hen terug.’
Greenpeace toonde eerder met onderzoek van het DLR-instituut (het Duitse TNO) aan, dat een duurzame energietoekomst mogelijk is zónder kolen- en kerncentrales. Energiebedrijven kunnen daarmee vandaag beginnen door te investeren in warmtekrachtcentrales, windparken, en duurzame biomassacentrales.
Energiebedrijven plannen vuile kolencentrales en maken steeds hogere winsten ten koste van het klimaat, blijkt uit het rapport Powering Profits: Profits, Investments and Fuel Type Mixes in the Dutch Power Sector. Het rapport geeft inzicht in de vuile productie en levering van elektriciteit door Nuon, Essent, Eneco, E.On, Electrabel en RWE.
Related news
-
CO2-uitstoot basisindustrie Nederland nummer twee van EuropaGeplaatst in categorie:NieuwsRodrigo FernandezGepubliceerd op:
-
Roekeloos vertrek van Shell uit Nigerdelta Gepubliceerd op:Geplaatst in categorie:Publicatie
-