GoodElectronics bundelt krachten voor bescherming arbeidsrechten
De jaarlijkse Rondetafel bijeenkomst van GoodElectronics, met meer dan 50 deelnemers van over de hele wereld, vond dit jaar plaats in Jakarta, Indonesië. Het was een succesvolle bijeenkomst waar de ontwikkelingen besproken zijn die wereldwijd de elektronicasector raken. De noodzaak om arbeidsrechten te beschermen vormde daarbij de kern. Ook milieukwesties kwamen aan bod.
Omdat de Rondetafel bijeenkomst plaatsvond in Jakarta, kreeg de Indonesische elektronicasector veel aandacht. De Indonesische vakbonden FSPMI en SBSI als ook de onderzoeksorganisaties Business Watch Indonesia (BWI) en de Trade Union Rights Centre (TURC) waren medeorganisatoren van de bijeenkomst. Een bijzonder kenmerk van de Indonesische elektronicasector is de hoge mate van vakbondsvorming, ongeëvenaard in elk ander elektronica producerend land. Thaise arbeidsrechtenorganisaties, die zichzelf presenteerden tijdens de bijeenkomst, hebben nog een lange weg te gaan om dezelfde mate van vakbondsvorming te bereiken. Helaas is vakbondsvorming, zoals goede arbeidswetten, nog geen garantie dat arbeidsrechten daadwerkelijk gerespecteerd worden. In Indonesië, maar ook in landen als India, Mexico, Thailand en Maleisië, is de implementatie en naleving van arbeids- en milieuwetten heel problematisch en in het nadeel van de arbeiders.
De Rondetafel bijeenkomst duurde vijf dagen waarbij ook een fabriek van Panasonic werd bezocht en elektronica-arbeiders in de woonverblijven werden geïnterviewd. Het programma bestond verder uit drie ‘capacity building’ workshops om de deelnemers te voorzien van praktische informatie en kennis op verschillende thema’s: vrijheid van vakbondsvorming, ‘precarious employment’ en hoe om te gaan met bedrijven in de elektronicasector. Deelnemers aan de bijeenkomst spraken over de beste manieren om producenten en kopers te laten voldoen aan lokale en internationale wetten; van sociale dialoog tot aan vakbondscampagnes. Naast deze workshops zijn ook discussiebijeenkomsten georganiseerd over grondstoffen, e-waste en gezondheid en veiligheid op de werkvloer en het milieu. Ook werd met een kritische blik gekeken naar de duurzaamheidsinitiatieven van de elektronica-industrie, EICC en GeSI.
Hoe het GoodElectronics-netwerk de besproken kwesties kan aanpakken, vormde de rode draad in de gevoerde discussies. De individuele deelnemers hebben ieder hun eigen specifieke focus en benadering in het omgaan met de besproken kwesties. Met respect hiervoor staat GoodElectronics voor het creëren van synergie en een toegevoegde waarde door organisaties samen te brengen en het bepalen van gezamenlijke activiteiten en campagnes. Een serie concrete plannen zijn opgesteld om uitwisseling van informatie te stroomlijnen, onderzoeksresultaten te delen en de dialoog voort te zetten op het terrein van e-waste, vrijheid van vakbondsvorming en ‘precarious employment’.
De voorziene effecten van de huidige wereldwijde financiële crisis voor de elektronica sector zijn uitgebreid besproken. In China, bijvoorbeeld in de provincie Guangdong, zijn de eerste ontslagen al gevallen. De Rondetafel stelde een verklaring op waarin zij oproept tot bescherming van arbeidsrechten in deze onzekere tijden.
Related news
-
Staatskas loopt jaarlijks 2 miljard euro misGeplaatst in categorie:Lang lezenRodrigo FernandezGepubliceerd op:
-
Geldstromen via Nederlandse brievenbussen nemen weer toe Gepubliceerd op:Arnold MerkiesGeplaatst in categorie:PublicatieArnold Merkies
-
Overheid pampert ASML en aandeelhouders met 4,4 miljard euro belastingkortingGeplaatst in categorie:Lang lezenDavid Ollivier de LethGepubliceerd op: