Direct naar inhoud
Roger Price

Geef meer partijen toegang tot handelsinformatie van de douane

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

SOMO en 55 andere maatschappelijke organisaties en vakbonden schreven een open brief aan de Europese Commissie over de lopende herziening van de douanewetgeving. Zij roepen de Commissie op om ervoor te zorgen dat ook partijen die geen onderdeel uitmaken van de overheid toegang krijgen tot handelsinformatie bij de douane.

In de openbare raadpleging over de hervorming van de douanewetgeving van de Unie, vroeg de Europese Commissie of douaneregels en -procedures kunnen bijdragen aan de bestrijding van dwangarbeid, het waarborgen van de mensenrechten en de bescherming van het milieu in toeleveringsketens en aan het internationaal bevorderen van de waarden van de EU.

De organisaties zijn van mening dat de douanewetgeving van de Unie de potentie heeft om een dergelijke bijdrage te leveren. Hiervoor moet de huidige wetgeving wel aangepast worden zodat ook niet-overheidsactoren toegang kunnen krijgen tot gedetailleerde handelsinformatie die normaal gesproken in het bezit is van de douaneautoriteiten.

Met publiek toegankelijke handelsinformatie bij de douane kunnen belanghebbenden, zoals ngo’s, vakbonden en journalisten, een grotere rol spelen bij het tegengaan van mensenrechtenschendingen en milieuschendingen wereldwijd. Ze kunnen bedrijven ter verantwoording roepen, ze ondersteunen bij het terugdringen daarvan, maar ook steun verlenen aan overheidsorganisaties die verantwoordelijk zijn voor handhaving en regelgeving op dit gebied.

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.