Direct naar inhoud

Europese Coalitie boekt resultaten in MVO-beleid

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

In het Europese Parlement is een resolutie aangenomen die het Parlement oproept een regelgevend kader te ontwikkelen dat de belangrijkste componenten van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen omvat.

De ECCJ vertegenwoordigt meer dan 250 maatschappelijke organisaties en vakbonden en werd mede op initiatief van SOMO opgericht in 2005 om de Europese Unie aan te spreken op haar MVO-beleid. Tijdens de vergadering in Brussel blikten de leden terug op de belangrijkste activiteiten en resultaten van het afgelopen jaar en bespraken de MVO-ontwikkelingen op Europees en mondiaal niveau.

De in maart 2007 door het Europees Parlement aangenomen resolutie is een van de belangrijkste resultaten waar de ECCJ met een spannende en intense lobby een bijdrage aan leverde. In de resolutie roept het Parlement de Europese Commissie op een regelgevend kader te ontwikkelen dat de belangrijkste componenten van verantwoord ondernemen omvat.

De resolutie pleit verder voor verplichte rapportage over sociale- en milieueffecten van ondernemingsactiviteiten. Daarnaast wordt de Commissie gevraagd een systeem in te stellen waarbij slachtoffers van misdragingen door Europese bedrijven, waar ook ter wereld, verhaal kunnen halen bij Europese rechtbanken.

Andere belangrijke kwesties in de resolutie betreffen transparantie van lobby, het instellen van een ombudsman op het gebied van MVO en een zorgplicht voor leidinggevenden in ondernemingen om de schadelijke effecten van ondernemingsactiviteiten op mens en milieu tot een minimum te beperken.

De komende tijd richt de ECCJ zich voornamelijk op lobby richting Europa ten aanzien van implementatie van deze resolutie. Tevens richt de coalitie zich op een inhoudelijke discussie rond een aantal belangrijke thema’s: wettelijke aansprakelijkheid, ketenverantwoordelijkheid, verslaglegging en duurzaam inkopen.

Vanuit Nederland is het MVO Platform vertegenwoordigd in de stuurgroep van de Coalitie en wordt SOMO verantwoordelijk voor de coördinatie van de werkgroep Beleid/Regelgeving.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.