Direct naar inhoud

Europees Parlement voor een ambitieuzer MVO-beleid

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

MVO-resolutie door grote meerderheid aangenomen.

De resolutie, getiteld “maatschappelijk verantwoord ondernemen: een nieuw partnerschap”, werd door een grote meerderheid tijdens een plenaire vergadering van het Europees Parlement aangenomen. De resolutie, opgesteld door Europarlementariër Richard Howitt is een reactie op de MVO Mededeling die in maart 2006 door de Europese Commissie werd gepubliceerd. De Commissie omschreef daarin MVO als ‘de wetgeving voorbij’ en koos ervoor maatregelen ter stimulering van MVO te formuleren op zuiver vrijwillige basis. De Mededeling werd opgesteld zonder NGO’s en vakbonden erbij te betrekken.

Hoewel de resolutie de vrijwillige MVO-benadering van de Commissie erkent, wordt een meer pragmatische benadering bepleit. Zowel verplichte als vrijwillige initiatieven zouden moeten worden overwogen, afhankelijk van de situatie.

De resolutie pleit verder voor verplichte rapportage over sociale- en milieueffecten van ondernemingsactiviteiten. Daarnaast wordt de Commissie gevraagd een systeem in te stellen waarbij slachtoffers van misdragingen door Europese bedrijven, waar ook ter wereld, verhaal kunnen halen bij Europese rechtbanken.

Andere belangrijke kwesties in de resolutie betreffen transparantie van lobby, het instellen van een ombudsman op het gebied van MVO en een zorgplicht voor leidinggevenden in ondernemingen om de schadelijke effecten van ondernemingsactiviteiten op mens en milieu tot een minimum te beperken.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.