Direct naar inhoud

Earth Alarm festival Write2Change

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Op vrijdag 8 oktober organiseert ­Milieudefensie in Den Haag het Earth Alarm Festival, Write2Change. Earth Alarm is het schrijfproject, waarmee Milieudefensie in samenwerking met Hivos, al sinds 1992 milieumisstanden en mensenrechtenschendingen in het buitenland aan de kaak stelt. Er zijn debatten, met onder meer PvdA Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers, Mariette van Huijstee van SOMO en Comrade Sunny Ofehe van de Hope for Niger Delta Campaign.

De 125ste Earth Alarm
De 125ste Earth Alarm, die de deelnemers deze avond schrijven en ondertekenen, zal de noodzaak voor wetten en regel­geving opnieuw onder de aandacht brengen. Al sinds 1992 schrijft het Earth Alarm bedrijven of overhe­den aan, die milieu of sociale proble­men veroorzaken. Nog steeds zijn er te weinig regels voor milieu, mensen­ rechten en arbeidsomstandigheden. De praktijk heeft uitgewezen dat richtlijnen op basis van vrijwilligheid niet werken. Globalisering rukt op, rechtvaardigheid loopt achter.

De avond wordt begeleid door Natasja van den Berg. Op het programma onder meer het volgende:

Debat: Wat kunnen we leren van onze successen?
Milieudefensie is met Earth Alarm al jaren een luis in de pels voor veel bedrijven. Hoe ervaren bedrijven dit en zijn de verhoudingen tussen milieuorganisaties en bedrijven de afgelopen decennia veranderd? Is het tijd voor een andere aanpak? Moet Milieudefensie zich blijven opstellen als kritische organisatie of valt er meer te bereiken door naar samenwerking met bedrijven te streven? Met Sjoera Dikkers (Tweede Kamerlid PvdA), Mariette van Huijstee (SOMO), Hans Berkhuizen (Milieudefensie), Paul de Clerck (Friends of the Earth Europe) en Christel Ankersmit (Milieudefensie).

Debat: De zin en onzin van boeroepen
Milieudefensie en Earth Alarm schrij­vers hebben samen al vaak Shell aange­schreven over de vele milieuproblemen, die zij in Nigeria veroorzaakt. In een debat bespreken we de invloed van milieuorganisaties op grote multina­tionals. Zal Shell omgaan door handte­keningen, een Earth Alarm, aandacht in het nieuws of kritische investeerders? In debat met Comrade Sunny Ofehe (Hope for Niger Delta Campaign), Marleen van Ruijven (Amnesty International), Marleen Jansen Groesbeek (Eumedion), Evelien Lubbers (publiciste) en Geert Ritsema (Milieudefensie).

Workshops: Earth Alarm in een nieuw jasje
Een Earth Alarm gedicht, of een Earth Alarm strip; waarom eigenlijk niet? In verschillende workshops kun je inspira­tie opdoen om een persooonlijk tintje te geven aan je zelf geschreven en/of getekende Earth Alarm.

Meedoen aan Write2Change
Het festival vindt plaats in Theater Concordia in Den Haag. Deelname is gratis en je mag een intro­ducé meenemen. De zaal opent om 19.00 uur, het programma zal om 19.30 starten en om uiterlijk 22.30 eindigt het festival. Om 19.00 uur is er een hapje te eten.

Aanmelden op de website van Milieudefensie(opens in new window)

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.