Direct naar inhoud

Debat 40 jaar SOMO: Power to the people

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Hoe kunnen we zeggenschap terugwinnen op grote ondernemingen en zorgen dat multinationals zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid? Met Europarlementariër Eva Joly en advocaat Martyn Day.

De macht van multinationals leek onaantastbaar. Maar nieuws over vervuiling van de oceaan, barre werkomstandigheden in de textielindustrie en grootschalige belastingontwijking brengen de donkere kanten van onze favoriete merken steeds meer aan het licht. Hoe hou je bedrijven verantwoordelijk voor dat wat ze doen aan de andere kant van de wereld en voor hun productieketen?

Hoe straffeloosheid aan banden leggen

Voormalig onderzoeksrechter en Europarlementariër Eva Joly verkent in gesprek met juristen, politici en ngo’s manieren om de straffeloosheid van multinationals aan banden te leggen. Hoe kunnen we bedrijven juridisch aansprakelijk stellen? En hoe kunnen we, niet alleen als consument via een transparante markt, maar ook langs democratische wegen bedrijven stimuleren tot verantwoord ondernemen? Wat betekent dit voor ons economische systeem? Met een bijdrage van o.a. advocaat Martyn Day.

Wie zijn de sprekers?

Eva Joly

Eva Joly(opens in new window) is een jurist gespecialiseerd in financiele zaken en werd in 1990 onderzoeksrechter bij het Hooggerechtshof in Parijs. Haar beroemdste zaak is de aanklacht tegen het Franse oliebedrijf Elf Aquitaine. Ondanks doodsbedreigingen zette zij de zaak om verschillende fraude zaken te ontmantelen door, wat leidde tot de veroordeling van tientallen personen in de olieindustrie.

Martyn Day

Martyn Day(opens in new window) is senior partner partner van het advocatenbureau Leigh Day(opens in new window) , gespecialiseerd in internationale, milieu en productverantwoordelijkheids claims, in het bijzonder voor groepen. Als advocaat heeft hij zich onder andere bezig gehouden met de onderhandelingen voor Colombiaanse boeren in een claim tegen BP voor schade aan hun boerderijen. Day heeft verder oliemaatschappij Trafigura aangeklaagd namens 30.000 eisers uit Ivoorkust en een Nigeriaanse vissersgemeenschap vertegenwoordigd in een zaak tegen Shell.

Ewald Engelen

Ewald Engelen(opens in new window) is professor economische geografie aan de UvA. Daarnaast is hij columnist voor De Groene Amsterdammer en schrijft hij voor de Correspondent(opens in new window) waar hij kritisch schrijft over economie en de financiele sector. Ook heeft u zijn mening veelvuldig kunnen horen als commentator bij Buitenhof, Pauw en Witteman en BNR Nieuwsradio. Of rond de ophef over zijn column in het SER Magazine met daarin kritiek op vakbonden en zijn reactie daarop in De Groene Amsterdammer (‘Kutcensuur bij de SER’). Eerder werkte hij voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de denktank Waterland en het televisieprogramma Buitenhof.

Locatie, datum & tijd

Dit debat wordt georganiseerd in samenwerking met Studium Generale ter ere van het veertigjarig bestaan van SOMO.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.