Direct naar inhoud

De scherpe kantjes van edelstenen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Kleurige edelstenen als saffier, robijn en smaragd sieren veel juwelen. Maar de wereld achter deze edelstenen ziet er een stuk minder fraai uit, de edelstenensector kampt met slechte arbeidsomstandigheden. Dat blijkt uit het SOMO onderzoeksrapport ‘Rough Cut. Sustainability Issues in the Coloured Gemstone Industry’, over de toeleveringsketen van gekleurde edelstenen.

De waarde van gekleurde edelstenen in de detailhandel wordt geraamd op 7 tot 11 miljard euro wereldwijd. Officiële wereldhandelscijfers (import) wijzen op een waarde van bijna 3 miljard euro. “Maar de toeleveringsketen van gekleurde edelstenen lijkt wel een schoolvoorbeeld van ongelijke mondiale verdeling”, aldus SOMO onderzoeker Sanne van der Wal. “Hoe verder je teruggaat in de keten, hoe minder mensen eraan verdienen. De stenen worden meestal gewonnen in de armste ontwikkelingslanden, zoals Tanzania, Madagaskar en Zambia. Vervolgens gaan ze naar minder arme ontwikkelingslanden, zoals India, China en Thailand, waar ze geslepen worden. Uiteindelijk worden ze verkocht in het rijke Westen.”

De grootste arbeidsproblemen doen zich echter voor aan het begin van het productieproces. Kinderarbeid, gezondheidschade, dodelijke ongevallen, lage inkomsten en werkonzekerheid: het zijn voornamelijk de mijnbouwwerkers en de slijpers die kampen met deze schadelijke gevolgen. Van der Wal: “Helaas ontbreekt het vooralsnog aan serieuze sectorbrede duurzaamheidsinitiatieven binnen de edelstenensector. De branche kan een voorbeeld nemen aan de goud- en diamantketen, waarin veelal dezelfde juweliers zitten als in de gekleurde edelstenensector en waar al wel internationale initiatieven worden genomen. Hoog tijd dat deze sector haar verantwoordelijkheid neemt wat betreft eerlijke productie van gekleurde edelstenen.”

Download het gehele document:

Rough cut

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.