Direct naar inhoud

Corona chronicles

De gevolgen van de coronacrisis voor leerarbeiders in Bangladesh, Pakistan en India

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Pauline Overeem
Gepubliceerd op:

De coronapandemie heeft een enorme impact gehad op de kleding- en schoenenindustrie, en met name op werknemers. De ‘Corona chronicles’ belichten de dramatische gevolgen van de coronacrisis voor leerarbeiders in Bangladesh, Pakistan en India aan de hand van zes portretten. De geïnterviewde werknemers vertellen over hun ervaringen tijdens de eerste lockdowns in 2020 en hoe de pandemie hen heeft getroffen op het gebied van werkgelegenheid, bestaansmiddelen, rechten, en hoe zij vrezen voor de toekomst.

Wereldwijd werken miljoenen mensen in de leerindustrie. Het productienetwerk omvat verschillende fases, van het houden van dieren tot het slachten; van het looien van ruwe huiden tot het afwerken van leer; van het snijden van leren onderdelen tot de productie van een grote verscheidenheid aan leren eindproducten, zoals jassen, broeken, schoenen, handschoenen, tassen, reiskoffers en accessoires.

Door de uitbraak van het coronavirus kwam de productie abrupt tot stilstand. Het internationale transportsysteem werd volledig overhoop gehaald, de bevoorradingsketens raakten verstoord door een gebrek aan leveringen en later door de annulering van bestellingen door merken en detailhandelaren.

De zes verhalen in deze publicatie zijn geselecteerd uit een aanzienlijk aantal interviews door de Bangladesh Labour Foundation, Cividep en NOW Communities, alle partners in het ‘Together for Decent Leather’-project(opens in new window) .

Naast deze getuigenissen bevat de publicatie aanbevelingen aan regeringen en bedrijven om de rechten van werknemers beter te beschermen.

Partners

Publicatie

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Pauline Overeem
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.