Direct naar inhoud

Consortium overhandigt 40.000 handtekeningen aan Eurocommissaris Barnier

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Een consortium van Europese en Latijns-Amerikaanse organisaties die consumenten, arbeiders, en leveranciers vertegenwoordigen, overhandigt maandag 9 december 40.000 ansichtkaarten en getekende petities aan Barnier, de Europese Commissaris voor de Interne Markt. Daarmee roepen zij Barnier op de oneerlijke inkooppraktijken van supermarkten aan te pakken.

consortium-overhandigt-40.000-handtekeningen-aan-eurocommissaris-barnier-om-oneerlijke-handelspraktijken-van-supermarkten-aan-te-pakken

 

Het consortium is van mening dat de Europese Commissie de verantwoordelijkheid heeft om de duurzaamheid van de keten van landbouwproducten te waarborgen, terwijl de grootste supermarktketens in Europa zich bedienen van oneerlijke handelspraktijken. De overhandiging van de kaarten en het overbrengen van de boodschap gaat vooraf aan een algemene stemming in het Europees Parlement (EP) op 11 december. Deze stemming gaat over een rapport van de ‘Committee on the Internal Market and Consumer Protection (2013/2093(INI)’ over maatregelen tegen oneerlijke handelspraktijken.

Bang om belangrijke klanten te verliezen

De vertegenwoordigers van het consortium presenteerde vandaag verschillende cases waarin supermarkten producten van boeren kopen onder de kostprijs. Bovendien vragen ze om ‘lump sum payments’ (forfaitaire betalingen) of ‘donaties’ van leveranciers. Leveranciers zijn bang om te protesteren uit angst voor verlies van belangrijke klanten. Deze oneerlijke handelspraktijken van supermarkten veroorzaken gedwongen overwerk, lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden voor de arbeiders en boeren in hun toeleveringsketens.

Aanstelling ombudsman-structuur

Het consortium pleit voor de aanstelling van een ombudsman-structuur met pan-Europese coördinatiemogelijkheden (verschillende supermarktketens bevinden zich in verschillende lidstaten), om daarmee de zeer winstgevende, maar oneerlijke inkooppraktijken te stoppen. Een ombudsman biedt de mogelijkheid om vertrouwelijke klachten te ontvangen, onderzoek in te stellen, sancties op te leggen en misstanden aan de kaak te stellen. Ondertussen hebben supermarkten een vrijwillig initiatief naar voren geschoven waarin dit soort belangrijke elementen ontbreken.

Het is bemoedigend dat EP-rapporteur Denis De Jong, in het rapport dat woensdag ter stemming ligt, de commissie oproept om de noodzaak en haalbaarheid van een ombudsman met dergelijke bevoegdheden te onderzoeken.

Deelnemende organisaties

Een consortium van internationale ontwikkelingsorganisaties, fair trade organisaties, consumentenorganisaties en internationale vakbonden werkt samen om oneerlijke handelspraktijken die zo veel schade veroorzaken een halt toe te roepen. Coalitieleden zijn: Traidcraft (Groot Brittannië), Via Campesina (International Peasants’ Movement), Peuples Solidaires (Frankrijk), Fairfood International, Oxfam Germany, TVE (Hongarije), CIR (Duitsland), Consumers International, COLSIBA (Latijns-Amerikaanse vakbondsorganisatie voor de landbouw, handel en industrie) en SOMO.

Meer lezen

Commissaris Barnier heeft gereageerd op eerdere e-mails waarin wordt opgeroepen tot strengere regels om oneerlijke handelspraktijken te stoppen tussen supermarkten en hun leveranciers.

Artikel Inkoopmacht supermarkten bedreiging voor voedselproductie

Artikel Putting a stop to unfair supermarket practices

 

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.