Members of the Sudanese Army in Jawa village, in East Jebel Marra (South Darfur), 9 kilometers West Deribat. The area is controled by the Government Forces but most of the population fled some days ago due to the clashes.Foto:Albert Gonzalez Farran / UNAMID

De Europese Unie is overeen gekomen dat bedrijven die de vier grondstoffen tin, tantaal, wolfraam of goud in ruwe vorm importeren, verplicht due diligence moeten doorvoeren om te voorkomen dat zij bijdragen aan de continuering van conflicten in landen als de Democratische Republiek Congo en Colombia. Helaas gaat het hierbij om een hele kleine groep bedrijven. Grondstoffen komen de EU namelijk niet alleen binnen in ruwe vorm, maar veel vaker als halffabricaat of (als onderdeel van) alledaagse producten, zoals mobiele telefoons, sieraden en autos.

Op 6 juli 2016 vindt een Kamerdebat plaats met Ploumen over de overeenkomst. ActionAid, Amnesty en SOMO roepen in een brief aan Kamerleden op om de ruimte die er nu nog is te gebruiken om de wetgeving werkelijk effectief te maken.

Daarbij staan de volgende suggesties centraal:

  • Vergroot de impact door meer bedrijven due diligence uit te laten uitvoeren
  • Waarborg de OESO-richtlijnen