Overheidssteun vanuit ontwikkelingssamenwerking aan bedrijfsleven moet aan belangrijke voorwaarden voldoen om daadwerkelijk bij te dragen aan ontwikkeling. De afgelopen jaren heeft de Nederlandse overheid in toenemende mate het ontwikkelingsgeld (ODA) ingezet voor het stimuleren van private sector ontwikkeling (PSO) en het betrekken van het (Nederlands) bedrijfsleven bij private sector activiteiten in ontwikkelingslanden. Sinds het kabinet Rutte I wordt zowel in absolute als in relatieve zin een groeiend deel van het ODA budget aan PSO uitgegeven, waarbij de private sector een steeds belangrijkere deelnemer wordt in ontwikkelingssamenwerking. Het nieuwe kabinet lijkt deze trend versterkt voort te zetten. Hoewel het hier een majeure verschuiving betreft in het ontwikkelingsbeleid, is de evidence base voor de ontwikkelingseffectiviteit van PSO en bedrijfsleven en de relatie tot andere vormen van OS onduidelijk. Op basis van een analyse van het huidige beleid, evenals twee case studies van recente projecten, concluderen ActionAid, Both Ends en SOMO dat de ontwikkelingsimpact van PSO projecten momenteel onvoldoende wordt gegarandeerd. Klik op de bijlage hieronder om de vijf belangrijkste aanbevelingen te lezen.
lees meer mindergerelateerde content
Grote zorgen over financiering bedrijven met geld Ontwikkelingsamenwerking
De Fair, Green & Global Alliance maakt zich grote zorgen over de plannen in het nieuwe regeerakkoord om een nog groter deel van het budget voor ontwikkelingssamenwerking via de private sector te besteden. Uit onderzoek…
Rechtbank tikt ministerie van Financiën op de vingers in zaak katoenimport uit Xinjiang
Het ministerie van Financiën heeft niet goed genoeg gezocht naar (douane)gegevens over katoenimport uit Xinjiang. Dat concludeerde de Rechtbank van Amsterdam op 11 januari jl. naar aanleiding van een Wob-verzoek van SOMO. SOMO probeert informatie…
Europese bedrijven zwijgen over arbeidsrechtenkwesties in leerlooierijen in Bangladesh
Leerlooierijen in Bangladesh staan bekend om hun slechte arbeidsomstandigheden. Hoewel het duidelijk is dat bedrijven als Bristol, Scapino en Wortmann (bekend van de merken Caprice en Marco Tozzi) hun leren schoenen uit Bangladesh betrekken, blijft…
Europa negeert uitbuiting, als het gaat om steenkool uit Colombia
Rechter veegt schadeclaims RWE en Uniper van tafel
De Nederlandse overheid hoeft geen schadevegoeding te betalen aan energiegiganten RWE en Uniper, oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag. De energiebedrijven hadden claims van respectievlijk EUR 1,4 miljard en EUR 1 miljard neergelegd bij…
Geef meer partijen toegang tot handelsinformatie van de douane
SOMO en 55 andere maatschappelijke organisaties en vakbonden schreven een open brief aan de Europese Commissie over de lopende herziening van de douanewetgeving. Zij roepen de Commissie op om ervoor te zorgen dat ook partijen…
Hoe klimaatonderhandelaars met het bedrijfsleven de klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden ondermijnden
COP27: goedkeuring van een “gemoderniseerd” ECT opent de deur naar alleen maar meer klimaatchaos
Luxemerken moeten de herkomst leren producten bekendmaken
Luxemerken zoals Armani, Versace, Michael Kors en Coach geven geen informatie over de herkomst van hun leren producten. Uit een analyse van SOMO blijkt dat 35 van de 44 luxemerken geen lijsten publiceren van de…