Direct naar inhoud

Belastingklimaat herzien

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

AMSTERDAM – Het kabinet wil de belastingvoordelen voor grote multinationals verder beperken. Daardoor moet het belastingklimaat voor grote bedrijven en mkb-ondernemingen verder gelijkgetrokken worden.

Dit laat staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) weten naar aanleiding van een tv-uitzending over vermeende belastingvoordelen van multinationals. De maatregel is al langer in voorbereiding.

Volgens Zembla betalen Nederlandse multinationals weinig of geen belasting over hun winsten. De schatkist loopt daardoor volgens het programma jaarlijks zestien miljard euro mis.

Grote, internationaal opererende bedrijven kunnen over het gedeelte van hun inkomsten dat ze buiten Nederland behalen, afspraken maken met de fiscus. Daarmee wordt voorkomen dat de dubbel vennootschaps- en winstbelasting betalen in het land van herkomst en in het land waar hun holding is gevestigd. Grote ondernememingen zouden daardoor volgens Zembla veel minder belasting betalen; zes a zeven procent in plaats van de volgens een geraadpleegde hoogleraar belastingrecht gangbare 25,5 procent.

Het belastingregime geldt niet alleen voor bedrijven die hun hoofdkantoor in Nederland hebben. Circa vijftienduizend bedrijven, waaronder Boeing, US Steel of Walt Disney, hebben om fiscale redenen hun hoofdkantoor op papier in Nederland gevestigd. Wat deze bedrijven dat schatkist aan belastinginkomsten opleveren, is niet door het programma berekend.

De documentaire werd gemaakt in samenwerking met SOMO, een verbond van ontwikkelingsorganisaties en antiglobalisten die zich al jaren verzetten tegen wat zij belastingontwijking noemen.

Bron: Het Parool, 19-10-2009

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.