Direct naar inhoud

Banken en pensioenen speculeren met voedsel

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

HILVERSUM Nederlandse banken en pensioenfondsen speculeren met agrarische grondstoffen en zouden daarmee bijdragen aan de hoge voedselprijzen. Dat meldde het tv-programma Zembla gisteren met als bron een rapport van Somo, een stichting die de beleggingen van de grootste banken en pensioenfondsen van ons land op de korrel heeft genomen.

In het programma zei een VN-rapporteur dat de pensioenfondsen niet zouden moeten beleggen in voedselgrondstoffen omdat die een prijsopdrijvend effect hebben. De Nederlandse regering betwijfelt dat. Hoeveel de pensioenfondsen beleggen in agrarische fondsen is niet precies bekend, maar staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) schatte het totale bedrag vorige maand in een brief
aan de Tweede Kamer op vijf miljard euro, op een totaal belegd vermogen van 750 miljard euro. Volgens de Pensioenfederatie gaat het om 0,3 tot 0,6 procent van de volledige beleggingsportefeuille.

De Nederlandse regering laat het aan de pensioenfondsen over hoe ze maatschappelijk verantwoord beleggen, maar wil wel in een wet vastleggen dat de fondsen daar duidelijk over moeten zijn. (ANP)

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.