Direct naar inhoud

Audrey Gaughran nieuwe directeur SOMO

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Audrey Gaughran wordt de nieuwe directeur van SOMO. Ze volgt half februari Ronald Gijsbertsen op, die de functie de afgelopen 17 jaar vervulde. Gaughran beschikt over veel expertise op het gebied van mensenrechten, corporate accountability en onderzoek naar bedrijven.

De afgelopen 25 jaar werkte ze als mensenrechtenactivist bij Amnesty International en het Natural Resource Governance Institute. Als directeur ‘Global Issues’ bij Amnesty International, stuurde Gaughran teams van onderzoekers, advocaten en activistenaan die zich richtten op economische en sociale rechten, de wereldwijde wapenhandel, maatschappelijk verantwoord ondernemen, de doodstraf, de rechten van vluchtelingen en migranten, technologie en mensenrechten.

Audrey Gaughran: “Ik heb enorm veel zin om bij SOMO aan de slag te gaan. Al jaren bewonder ik de manier waarop SOMO de buitensporige macht van multinationals aan de kaak stelt, evenals de onrechtvaardige economische structuren die grote bedrijven ondersteunen. De coronapandemie biedt ons een kans op verbetering, om de relatie tussen multinationals en de maatschappij te herstellen. Dit is van groot belang gezien de grote uitdagingen waar we voor staan, zoals de klimaatcrisis, toegang tot medicijnen en de bedreiging van onze privacy door grote technologiebedrijven en. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moeten we SOMO’s werk naar nog grotere hoogten stuwen.”

Gaughran gaf leiding aan talrijke complexe, juridische onderzoeken. Een ervan was de Trafigura-affaire(opens in new window) (illegale dump van giftig afval in Ivoorkust) in samenwerking met Greenpeace. Dit leidde tot strafrechtelijke onderzoeken in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Ook stuurde ze een meerjarig onderzoek naar olielekkages in de Nigerdelta(opens in new window) aan. Dit mondde uit in een aantal rechtszaken tegen de oliemaatschappij en een historische schikking van £55 miljoen voor de getroffen gemeenschap in plaats van de £3.662  die oorspronkelijk werd aangeboden voor de geleden schade.

Ronald Messelink (voorzitter Raad van Toezicht van SOMO): “We heten Audrey van harte welkom bij SOMO. Met haar lange staat van dienst op het gebied van onderzoek en bedrijven, is zij de perfecte kandidaat om het werk van SOMO te leiden, terwijl wij de macht van multinationals over de hele wereld blijven uitdagen”.

 

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.