Direct naar inhoud

ASMI moet gezondheidsrisico’s in Chinese fabriek aanpakken

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Volgens de relevante internationale normen is ASM International N.V. (ASMI) verantwoordelijk voor het aanpakken van gezondheidsrisico’s in de fabrieken van ASM Pacific Technology (ASMPT). Het feit dat ASMI minderheidsaandeelhouder is, is geen reden om de verantwoordelijkheid uit de weg te gaan.

ASM International

Dit is de voornaamste conclusie van een studie uitgevoerd door SOMO die vandaag is gepubliceerd ter gelegenheid van de World Day of Health and Safety at Work van de Internationale Arbeidsorganisatie. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van een verhaal van een ASMPT-werknemer die leukemie kreeg naar verluidt door blootstelling aan de kankerverwekkende stof benzeen op de werkvloer.

Ming Kunpeng was pas 19 jaar oud toen hij voor ASM Micro Electronic Technology in Shenzhen (China) ging werken. Volgens bronnen kwam hij iedere dag in aanraking met benzeen. In 2009 werd er door het Guangdong Prevention and Treatment Center of Occupational Diseases leukemie bij hem vastgesteld, waarbij werd aangegeven dat zijn ziekte werkgerelateerd was. Ming kon de juiste behandeling niet betalen en pleegde in december 2013 zelfmoord. ASMI betwist de werk-gerelateerde oorzaak van Ming’s ziekte.

Over ASMI

ASMI produceert verwerkingsapparatuur voor de mondiale halfgeleidersector en is actief in de VS, Azië en Europa. Het bedrijf bestaat uit twee divisies: front-end en back-end (ASMPT). Aandeelhouders hebben in de afgelopen tien jaar hun zorgen geuit over de negatieve marktwaarde van de front-end afdeling van ASMI en geopperd dat het bedrijf gesplitst zou moeten worden. Naar aanleiding hiervan verkocht ASMI in maart 2013 12 procent van haar aandelen in ASMPT, en werd zo minderheidsaandeelhouder.

Geconfronteerd met het verhaal van Ming ontkent ASMI dat er ooit benzeen werd gebruikt of nog steeds gebruikt wordt en wijst het bedrijf op ongepubliceerd onderzoek dat is uitgevoerd door de fabriek. In een brief aan GoodElectronics wijst ASMI bovendien op het feit dat ASMPT door de verkoop van aandelen niet langer een dochteronderneming is.

Geen excuus

ASMI heeft onlangs MVO-beleid opgesteld, maar het is onduidelijk in hoeverre dit van toepassing is op ASMPT. Het beleid refereert aan verschillende internationale richtlijnen, waaronder die van de VN. De eisen voor due diligence uit de VN Principes voor Mensenrechten en Bedrijven omvatten de identificatie, preventie en mitigering van negatieve effecten. In een recente toelichting op deze principes zei Speciaal VN-Gezant John Ruggie dat ze zonder meer van toepassing zijn op minderheidsaandeelhouders. SOMO argumenteert daarom dat de verandering van de eigendomsstructuur van ASMPT het bedrijf niet vrijpleit; ASMI is alsnog verantwoordelijk voor het actief aanpakken van beroepsmatige gezondheids- en veiligheidsrisico’s.

Lees ook het artikel FNV en GoodElectronics verwelkomen Chinese activisten voor discussie over chemische stoffen in fabrieken.

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.