Direct naar inhoud

“Arbeidsomstandigheden slecht bij leveranciers AH”

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Uit het rapport blijkt dat werknemers van het Peruaanse Camposol, dat mango’s en asperges levert aan AH, slecht betaald krijgen, werkweken van zes à zeven dagen en werkdagen van elf uur maken en geen mogelijkheid hebben zich aan te sluiten bij een vakbond. Hetzelfde gebeurt bij het Egyptische Mafa, stelt een woordvoerder van Somo.

Albert Heijn laat via een woordvoerder weten zich niet te herkennen in ‘de constateringen en de conclusies van het rapport’. De supermarktketen is van mening dat de arbeidsomstandigheden bij haar leveranciers in orde zijn. Die worden onder meer gecontroleerd via de BSCI-certificering, waarin bedrijven samenwerken voor betere arbeidsomstandigheden.

De Somo-woordvoerder stelt daarop dat AH met BSCI van alle Nederlandse supermarkten het verst is in het controleren van de arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden, maar voegt daaraan toe dat dit geen garantie geeft. ‘Bij BSCI geldt dat twee derde van de leveranciers aan de voorwaarden moet voldoen.’

Dat ook de andere Nederlandse supermarkten hun fruit en groente van leveranciers krijgen waar de arbeidsomstandigheden niet in orde zijn, staat volgens Somo vast. Pakweg 55% van al het fruit en 2% van de groenten die de Nederlander consumeert is afkomstig uit ontwikkelingslanden. Daarvan verloopt het grootste deel via de supermarkten.

Maar welke andere supermarktketen op dit vlak fouten maakt, is volgens de woordvoerder ondoenlijk om na te gaan.

Bron: fd.nl

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

 • Winsten om op te eten Gepubliceerd op:
  Geplaatst in categorie:
  Publicatie
  Vincent Kiezebrink
 • Niet verdiend Gepubliceerd op:
  Geplaatst in categorie:
  Publicatie
  Margarida Silva
 • Bittere koffie Gepubliceerd op:
  Geplaatst in categorie:
  Publicatie
  Joseph Wilde-Ramsing

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.