Direct naar inhoud
Bas Eijgenhuijsen/Hollandse Hoogte. Het bedrijf op de foto komt niet voor in het onderzoek.

Arbeidsomstandigheden Polen in Nederland nog steeds slecht

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Poolse arbeidsmigranten in Nederland hebben nog steeds te maken met lange werkdagen, onbetaald overwerk, seksuele intimidatie en bedreigingen. Dit ondanks een serie maatregelen die de Nederlandse overheid sinds 2011 introduceerde om de situatie van Poolse arbeidsmigranten te verbeteren. Door hun afhankelijkheid van uitzendbureaus blijven Poolse werknemers extreem kwetsbaar voor uitbuiting. Desondanks blijft de overheid vertrouwen op zelfregulering van de uitzendbranche.

Profiting from dependency

Arbeidsomstandigheden Polen in Nederland nog steeds slecht. Dit is de belangrijkste conclusie uit het laatste onderzoek van FairWork en SOMO ‘Profiting from dependency’. De onderzoekers spraken met meer dan honderd Poolse arbeiders in heel Nederland over loon, discriminatie, uitbuiting en seksuele intimidatie, gezondheid en gebrek aan zorgverzekering, sociale isolatie en werkdruk.

‘Sneller, sneller, sneller’

“De eigenaar van een kas waar ik werkte, introduceerde een competitie voor werknemers. Hij hing een lijst met alle namen op de muur, op volgorde van productiviteit. Als iemand een paar dagen in de ‘oranje sectie’ bleef hangen, werd hij ontslagen. De eigenaar belde dan het uitzendbureau, noemde de naam van de werknemer en zij belden hem dan op met de mededeling dat hij geen werk meer had. ‘Sneller, sneller, sneller’ en ‘faster, faster, faster’ zijn de enige Nederlandse en Engelse woorden die ik ken”, vertelt één van de geïnterviewden.

Onderbetaling

Sandra Claassen, directeur FairWork: “Elk jaar zoeken honderden Poolse arbeidsmigranten contact met FairWork omdat ze problemen hebben op hun werk: van onderbetaling en lange werktijden tot seksuele intimidatie, oneigenlijke boetes en uitbuiting. Hoewel zij dezelfde rechten hebben als Nederlandse werknemers, wordt er vaak misbruik van hen gemaakt. Hun verhalen vormen de basis voor dit rapport, dat laat zien dat er nog veel te verbeteren valt.”

Uitbuiting

De onderzoekers concluderen dat uitbuiting van migranten nog steeds kan plaatsvinden, onder andere omdat de overheid blijft vertrouwens op zelfregulering van de uitzendbranche. Esther de Haan van SOMO: “Uitzendbureau moeten veel beter gecontroleerd worden: zelfregulering in de sector faalt en de Poolse arbeiders zijn de dupe. Uitzendbureaus, inleners en overheid zijn aan zet om goed werk te realiseren voor alle Poolse arbeidsmigranten in Nederland.”

Undercover

De Correspondent publiceert tegelijk met dit rapport het verrhaal van undercover-journalist Dennis L’Ami. Hij werkte 10 maanden in een distributiecentrum van een supermarktketen. Lees zijn verhaal hier(opens in new window) .

Het bedrijf op de foto komt niet voor in het onderzoek.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

 • Profiting from dependency Gepubliceerd op:
  Geplaatst in categorie:
  Publicatie
  Esther de Haan
 • Winsten om op te eten Gepubliceerd op:
  Geplaatst in categorie:
  Publicatie
  Vincent Kiezebrink
 • Niet verdiend Gepubliceerd op:
  Geplaatst in categorie:
  Publicatie
  Margarida Silva

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.