Direct naar inhoud

Arbeidsomstandigheden edelstenensector beneden peil

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Saffieren, robijnen en smaragden leggen een lange weg af voordat ze onze juwelen sieren. Slechte arbeidsomstandigheden kenmerken de productieketen van deze kleurige edelstenen. Kinderarbeid, dodelijke ongevallen en lage lonen zijn eerder regel dan uitzondering. Dat blijkt uit het SOMO rapport ‘Rough Cut. Sustainability Issues in the Coloured Gemstone Industry’. Volgens SOMO medewerker Sanne van der Wal, die veldonderzoek deed naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden van slijpers in Thailand en mijnwerkers in Madagaskar, is de toeleveringsketen van gekleurde edelstenen een schoolvoorbeeld van ongelijke mondiale verdeling.

Keten
“Hoe verder je teruggaat in de keten, hoe minder mensen eraan verdienen”, stelt van der Wal. De edelstenen worden vaak in de armste ontwikkelingslanden zoals Tanzania, Madagaskar en Gambia, gewonnen. Vervolgens worden deze stenen in mindere arme ontwikkelingslanden als China en India bewerkt. Uiteindelijk belanden de stenen bij juwelierszaken in het rijke westen onder dat klanten beseffen onder welke omstandigheden het product tot stand is gekomen.

Eerlijke productie
Volgens van der Wal doen de grootste problemen zich voor aan het begin van het productieproces. Daar, in de mijnen waar de stenen worden gevonden, wordt veel gebruik gemaakt van kinderarbeid en zijn gezondheidsrisico’s groot. Het werk wordt gedaan tegen slechte betaling en de werkzekerheid is laag.
“Het wordt hoog tijd dat de gekleurde edelstenensector haar verantwoordelijkheid neemt wat betreft eerlijke productie. Helaas constateert van der Wal dat binnen de edelstenenketen draagvlak ontbreekt voor duurzaamheidsinitiatieven. Dit in tegenstelling tot de goud- en diamantsector.

Bron: Llink

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.