Direct naar inhoud

VN-lijst bedrijven die handelen met illegale nederzettingen is een stap vooruit

Gepubliceerd op:

SOMO verwelkomt de database(opens in new window) van bedrijven die banden hebben met illegale Israëlische nederzettingen, die de Verenigde Naties op 12 februari heeft gepubliceerd. Bedrijven spelen een belangrijke rol in de instandhouding van illegale Israëlische nederzettingen. Door zaken te doen met deze nederzettingen of er actief te zijn raken zij betrokken bij of profiteren zij van schendingen van de rechten van de Palestijnse bevolking.

Bekijk database(opens in new window)

De lijst van 112 bedrijven is belangrijk voor meer transparantie in productieketens. Het wordt makkelijker om bedrijven aan te spreken op hun verantwoordelijkheid en er gaat een belangrijk internationaal politiek signaal van afkeuring van uit.

SOMO en partnerorganisaties vragen de Hoge Commissaris voor de mensenrechten (OHCHR) van de VN al ruim drie jaar om deze database openbaar te maken. Met het vrijgeven ervan bevestigt de OHCHR haar onafhankelijkheid en de onpartijdigheid bij de uitvoering van haar mandaten, ondanks de grote druk die op het bureau is uitgeoefend om de lijst niet te publiceren.

Dat deze grote stap richting transparantie hard nodig is, blijkt uit het onderzoek dat SOMO de afgelopen jaren deed naar de invoer van groente en fruit uit illegale Israëlische nederzettingen naar Nederland. SOMO probeerde na te gaan wat de omvang is van deze invoer. Zonder resultaat. In de zoektocht vroeg SOMO supermarkten,  Douane en het Centraal Bureau voor de Statistiek tevergeefs naar cijfers over de invoer van groente en fruit uit Israël en betrokken importeurs en exporteurs.

Pauline Overeem (SOMO): “Producten uit bezette gebieden zijn geplunderde goederen. Ze zijn het directe gevolg van mensenrechtenschendingen, zoals de verdrijving van Palestijnse burgers van hun land. Nu is beter het mogelijk om bedrijven die zich bezighouden met handel met bezette gebieden te identificeren en tot verantwoording te roepen.”

Duitse cementgigant verwikkeld in mensenrechtenschendingen in Palestina

De lijst is een mooi begin. Niet alle bedrijven waarvan bekend is dat ze actief zijn in de bezette gebieden zijn erin opgenomen. Zo ontbreekt onder meer de Duitse multinational HeidelbergCement, waarover SOMO in februari publiceerde.

Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.