Direct naar inhoud
Jamie Street via Unsplash

Tweede Kamer, stem niet in met CETA

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

In 2009 begonnen de onderhandelingen tussen de EU en Canada, over een ‘diep en veelomvattend’ handelsverdrag met als doel om wederzijdse handelsbelemmeringen te beslechten. Elf jaar later wordt het resultaat aan de Tweede Kamer voorgelegd. In die tijd is de wereld sterk veranderd. Het werd onmiskenbaar dat rijkdom zich steeds verder concentreert bij steeds minder mensen en bedrijven. Het besef groeide dat de toenemende invloed van grote bedrijven en financiële instellingen veel nadelen en risico’s met zich meebrengt. Het voorkomen van klimaatverandering werd nog urgenter.

De tijd heeft CETA ingehaald. Wat begon als onderhandelingen over een ‘modern’ handelsverdrag, is geëindigd in een verdrag dat een oude, ongelijke en onduurzame economie versterkt en geen oplossingen biedt voor een aantal van de grootste problemen van deze tijd.

Tweeëntwintig maatschappelijk organisaties en vakbonden roepen de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met CETA in de huidige vorm. Als de leden van het parlement het willen, dan moet CETA terug naar de tekentafel. Bij andere verdragen zag Canada af van investeringsbescherming en kwamen er stevige en afdwingbare duurzaamheidsafspraken. Dat kan ook in CETA. Maar dan moeten vooral de EU-lidstaten bewegen.

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 12 februari over CETA.

 

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.