SIM-kaarten te koop aan de Merchant Road in het centrum van Yangon, Myanmar, van de drie mobiele operators in Myanmar: de plaatselijke MPT, het Noorse Telenor en Ooredoo uit Qatar.Foto:CC2.0 Remko Tanis via Flickr

Het Noorse telecombedrijf Telenor en 474 maatschappelijke organisaties uit Myanmar hebben een voorlopige overeenkomst bereikt in een lopend bemiddelingsproces over het overhaaste vertrek van het Noorse telecombedrijf uit Myanmar na de militaire coup in 2021. SOMO vertegenwoordigt de organisaties in het onderhandelingsproces.

In het zogenaamde ‘memorandum van overeenstemming’ wordt de mogelijkheid verkend om een onafhankelijk ondersteuningsmechanisme voor digitale veiligheid in Myanmar op te richten. Onderdeel van dit mechanisme is om voormalige klanten en werknemers van Telenor Myanmar die mogelijk in gevaar zijn omdat hun mobiele data nu in verkeerde handen kan vallen, training, financiële en juridische ondersteuning te bieden.

SOMO en de Myanmarese organisaties dienden in juli 2021 een klacht in over Telenor’s vertrek bij het nationale contactpunt van de OESO in Noorwegen. Sinds juni 2022 zijn de partijen in gesprek.

Lees meer op onze Engelse website