Ben je een proactieve en hands-on HR Manager met aandacht voor mens en ontwikkeling? Ben jij een stevige gesprekspartner voor het MT en zie jij een uitdaging in het verder professionaliseren van SOMO? Ben jij op zoek naar een veelzijdige functie in een missiegedreven organisatie met een mensgerichte cultuur?

Over SOMO

SOMO onderzoekt multinationals. Onafhankelijk, feitelijk, kritisch en met een duidelijk doel: een eerlijke en duurzame wereld, waarin publieke belangen zwaarder wegen dan belangen van bedrijven. We doen actiegericht onderzoek en leggen zo de invloed en de ongekende macht van multinationals bloot. Samen met honderden organisaties wereldwijd, zorgen we ervoor dat onze kennis daar terechtkomt waar die het verschil maakt: in fabrieken of bestuurskamers, in sloppenwijken of rechtszalen, bij maatschappelijke organisaties of politici.

Afgelopen jaren is SOMO gegroeid van kleinschalige organisatie tot de organisatie die het nu is: een NGO waar zo’n 35 gedreven medewerkers vanuit het kantoor in Amsterdam bijdragen aan een rechtvaardigere, sociale en duurzame wereld. Komende tijd wil SOMO haar missie verstevigen om zo haar impact in de wereld te vergroten.

De cultuur binnen SOMO laat zich omschrijven als open, democratisch en informeel. Mensen lopen gemakkelijk bij elkaar naar binnen. Medewerkers zijn betrokken, gepassioneerd en gericht op samenwerking. Men is ambitieus en kritisch en gericht op een bijdrage leveren aan een eerlijke en rechtvaardige wereld. Dat betekent het maken van een volgende stap in het doorontwikkelen en professionaliseren van de organisatie. Dit vraag om een HR Manager die naast het oppakken en professionaliseren van de operationele HR-zaken kan bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie, de teams en cultuur en hierin als sparringpartner voor het MT kan optreden.

Structuur

SOMO werkt in een vijftal programma’s en een communicatieteam. Deze teams worden aangestuurd door het Management Team (MT). Binnen de programma’s voeren medewerkers onderzoek uit naar vraagstukken op het gebied van o.a. economische systemen, duurzame ketens, schadelijke bedrijfsstrategieën en natuurlijke hulpbronnen. Het MT bestaat uit de Manager Onderzoek en Advies en de Executive Director. SOMO is onderdeel van een (inter)nationaal netwerk van NGO’s.

De HR Manager is onderdeel van het Support Service team. Het Support Service team is een klein en toegewijd team dat verantwoordelijk is voor de financiën, informatietechnologie (IT), secretariaat en facilitair beheer. Het team wordt aangestuurd door de Manager Operations. Als HR Manager schakel je direct met het MT. De vacature is ontstaan door het vertrek van de huidige HR Manager. Momenteel wordt de functie ad interim ingevuld. Het is de wens om op termijn de HR Manager te ondersteunen met een administratief medewerker.

HR Manager

De afgelopen jaren is een basis voor HR neergezet. Als HR Manager bouw je daarop voort. Je bent verantwoordelijk voor alle HR werkzaamheden binnen de organisatie. Aan de ene kant zet je de operationele werkzaamheden voort, anderzijds kijk je met een kritische strategische blik naar huidige processen, doet verbetervoorstellen en zorgt ervoor dat deze geïmplementeerd worden.

Daarnaast ziet de organisatie de HR Manager als een belangrijke speler in het doorontwikkelen en professionaliseren van de organisatie. Als HR Manager heb je dan ook een belangrijke advies- en sparringpartnerrol richting het MT.

Belangrijke thema’s voor komende tijd zijn:

 • Professionele ontwikkeling en leren
 • Teamontwikkeling en cultuur
 • Diversiteit
 • Duurzame inzetbaarheid

Daarnaast ben je verantwoordelijk voor:

 • Optimaliseren van processen rondom de beoordelingscyclus.
 • Optimaliseren van HR-processen voor instroom (werving en selectie, onboarding), doorstroom (scholing en ontwikkeling) of uitstroom.
 • Uitvoeren van evaluaties ten aanzien van HR-zaken, werknemerstevredenheid en organisatieontwikkeling.
 • Onderhouden van de personeelsadministratie en het verzorgen van de salarisverwerking.
 • Casemanagement en behandelen van verzuimadministratie.
 • Actualiseren van het personeelshandboek en het inventariseren van lopende verzekeringen.
 • Adviseren en ondersteunen van het MT ten aanzien van HR -zaken (wettelijke regelingen, personeelszaken, arbeidszaken en salarisverwerking).
 • Strategie en beleidsontwikkeling ten aanzien van HRM, veiligheidsbeleid, arbo- en arbeidsvoorwaarden.
 • Implementeren van nieuwe ontwikkelingen op HR-gebied en wet- en regelgeving in het beleid van SOMO.

Wie wij zoeken

Je bent een hands-on professional met een oplossingsgerichte en proactieve houding. Je bent zichtbaar in de organisatie, weet iedereen te vinden (en zij jou) en je maakt makkelijk contact. Voor collega’s en het MT ben je een stevige en prettige sparringpartner op het gebied van HR.

Je werkt zelfstandig en bent in staat om pragmatische oplossingen door te voeren. Je wil graag operationeel bezig zijn maar tegelijkertijd denk je ook graag mee over het grotere geheel en de rol en betekenis van HR binnen SOMO. Je hebt het vermogen om te motiveren, te enthousiasmeren en te relativeren. Je hebt goede adviesvaardigheden en overtuigingskracht en kunt goed omgaan met verschillende meningen en belangen. Je weet een luisterend oor te zijn voor collega’s en hebt affiniteit met de missie van SOMO.

SOMO gelooft in de kracht en de noodzaak van een diverse en inclusieve organisatie. We streven naar meer diversiteit en een betere vertegenwoordiging van mensen met verschillende achtergronden in onze organisatie.

Functie-eisen

 • HBO/WO werk- en denkniveau. Je hebt minimaal 5 jaar ervaring in een soortgelijke functie, bij voorkeur binnen een NGO.
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Bij voorkeur breng je ervaring mee op het gebied van organisatieontwikkeling en cultuur.
 • Je hebt een passie voor het HR-vak en zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van de Nederlandse wet- en regelgeving.

SOMO biedt

 • Een uitdagende functie bij een internationale non-profit organisatie, gevestigd in Amsterdam.
 • Een prettige en informele werksfeer met zeer gemotiveerde medewerkers die samenwerken aan een gemeenschappelijk doel.
 • Een bruto maandsalaris tussen €4.095 – €5.670 op basis van 40 uur, afhankelijk van je werkervaring.
 • Een eindejaarsuitkering bij het behalen van het gebudgetteerde organisatieresultaat van SOMO.
 • Flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken.
 • Een contract voor de duur van een jaar met de intentie om te verlengen voor onbepaalde tijd.

Procedure
De begeleiding van deze procedure is in handen van bureau Rieken & Oomen in de persoon van Jihane Ben Massoud. Zij voert gesprekken met in potentie voor de functie geschikte kandidaten. De gespreksrondes met de selectiecommissie vinden plaats in Amsterdam. Het voornemen is om de HR Manager per september 2022 te laten starten.

Solliciteren
Als deze vacature je aanspreekt en je herkent je in dit profiel, dan zien wij je sollicitatie graag tegemoet.

Solliciteer vóór 22 juni via www.riekenoomen.nl/vacatures. Klik op deze vacature dan kun je reageren via je persoonlijk dossier. Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Jihane Ben Massoud, telefonisch te bereiken via telefoonnummer 043-321 96 07.