Ben jij proactief en hands-on, met aandacht voor mens en ontwikkeling? Ben jij een stevige gesprekspartner voor het MT en zie jij een uitdaging in het verder professionaliseren van SOMO? Ben jij op zoek naar een veelzijdige functie in een missiegedreven organisatie met een mensgerichte cultuur?

Over SOMO

SOMO onderzoekt multinationals. Onafhankelijk, feitelijk, kritisch en met een duidelijk doel: een eerlijke en duurzame wereld, waarin publieke belangen zwaarder wegen dan belangen van bedrijven. We doen actiegericht onderzoek en leggen zo de invloed en de ongekende macht van multinationals bloot. Samen met honderden organisaties wereldwijd, zorgen we ervoor dat onze kennis daar terechtkomt waar die het verschil maakt: in fabrieken of bestuurskamers, in sloppenwijken of rechtszalen, bij maatschappelijke organisaties of politici.

De afgelopen jaren is SOMO gegroeid van een kleinschalige organisatie tot een non-profit organisatie met zo’n 35 gedreven medewerkers, die vanuit het kantoor in Amsterdam bijdragen aan een rechtvaardige, sociale en duurzame wereld. De komende tijd wil SOMO haar missie verstevigen om zo haar impact in de wereld te vergroten.

De cultuur binnen SOMO laat zich omschrijven als open, democratisch en informeel. Mensen lopen gemakkelijk bij elkaar naar binnen. Medewerkers zijn betrokken, gepassioneerd en gericht op samenwerking. Men is ambitieus en kritisch en gericht op een bijdrage leveren aan een eerlijke en rechtvaardige wereld. In het licht van deze ambities is het nu tijd voor een volgende stap in het doorontwikkelen en professionaliseren van de organisatie. Dit vraagt om een HR Manager die naast het oppakken en professionaliseren van de operationele HR-zaken kan bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie, de teams en de cultuur en die hierin als sparringpartner voor het MT kan optreden.

Structuur

SOMO werkt in een vijftal programma’s en een communicatieteam. Deze teams worden aangestuurd door het Management Team (MT). Binnen de programma’s voeren medewerkers onderzoek uit naar vraagstukken op het gebied van economische systemen, duurzame ketens, schadelijke bedrijfsstrategieën en natuurlijke hulpbronnen. Het MT bestaat uit de Manager Onderzoek en Advies, de Manager Operations en de Executive Director. SOMO is onderdeel van een (inter)nationaal netwerk van ngo’s.

Het Hoofd Human Resources is onderdeel van het Support Service team. Het Support Service team is een klein en toegewijd team dat verantwoordelijk is voor de financiën, informatietechnologie (IT), secretariaat en facilitair beheer. Het team wordt aangestuurd door de Manager Operations. Als Hoofd Human Resources schakel je direct met het MT.

Deze vacature is ontstaan door het vertrek van het huidige Hoofd Human Resources. Momenteel wordt de functie ad interim ingevuld. Het Hoofd Human Resources zal op termijn ondersteund worden door een HR-medewerker die ook de functie van directiesecretaris invult. De werving en selectie voor deze functie loopt.

Hoofd Human Resources

De afgelopen jaren is een basis voor HR neergezet. Als Hoofd Human Resources bouw je daarop voort. Je bent verantwoordelijk voor de strategisch/tactische HR-werkzaamheden binnen de organisatie. Aan de ene kant zet je de meer tactische werkzaamheden voort, anderzijds kijk je met een kritische strategische blik naar de huidige processen, doe je verbetervoorstellen en zorg je ervoor dat deze geïmplementeerd worden.

Daarnaast ziet de organisatie het Hoofd Human Resources als een belangrijke speler in het doorontwikkelen en professionaliseren van de organisatie. Als Hoofd Human Resources heb je dan ook een belangrijke advies- en sparringpartnerrol richting het MT.

Belangrijke thema’s voor komende tijd zijn:

 • Leren, ontwikkelen en professionaliseren van medewerkers
 • Teamontwikkeling en cultuur
 • Diversiteit
 • Duurzame inzetbaarheid

Daarnaast ben je verantwoordelijk voor:

 • Optimaliseren van processen rondom de beoordelingscyclus.
 • Optimaliseren van HR-processen voor instroom (werving en selectie, onboarding), doorstroom (scholing en ontwikkeling) of uitstroom.
 • Updaten van het Personeelshandboek.
 • Uitvoeren van evaluaties ten aanzien van HR-zaken, werknemerstevredenheid en organisatieontwikkeling.
 • Adviseren en ondersteunen van het MT ten aanzien van HR-zaken (wettelijke regelingen, personeelszaken, arbeidszaken en salarisverwerking).
 • Strategie- en beleidsontwikkeling ten aanzien van HR, veiligheidsbeleid, arbo- en arbeidsvoorwaarden.
 • Implementeren van nieuwe ontwikkelingen op HR-gebied en wet- en regelgeving in het beleid van SOMO.

Wie wij zoeken

Je bent een hands-on professional met een oplossingsgerichte en proactieve houding. Je bent zichtbaar in de organisatie, weet iedereen te vinden (en zij jou) en je maakt makkelijk contact. Voor collega’s en het MT ben je een stevige en prettige sparringpartner op het gebied van HR.

Je werkt zelfstandig en bent in staat om pragmatische oplossingen door te voeren. Je denkt ook graag mee over het grotere geheel en de rol en betekenis van HR-functie binnen SOMO. Je hebt het vermogen om te motiveren, te enthousiasmeren en te relativeren. Je hebt goede adviesvaardigheden en overtuigingskracht en kunt goed omgaan met verschillende meningen en belangen. Je weet een luisterend oor te zijn voor collega’s en hebt affiniteit met de missie van SOMO.

Functie-eisen

 • Hbo/wo werk- en denkniveau. Je hebt minimaal 5 jaar ervaring in een soortgelijke functie, bij voorkeur binnen een non-profitorganisatie.
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Bij voorkeur breng je ervaring mee op het gebied van organisatieontwikkeling en -cultuur.
 • Je hebt een passie voor het HR-vak en zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van de Nederlandse wet- en regelgeving.

SOMO biedt

 • Een uitdagende functie bij een internationale non-profit organisatie in Amsterdam.
 • Een prettige en informele werksfeer, met zeer gemotiveerde medewerkers die samenwerken aan een gemeenschappelijk doel.
 • Een bruto maandsalaris tussen €4.095 – €5.670 op basis van 40 uur, afhankelijk van je werkervaring.
 • Een eindejaarsuitkering bij het behalen van het gebudgetteerde organisatieresultaat van SOMO.
 • Flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken.
 • Een contract voor de duur van een jaar met de intentie om te verlengen voor onbepaalde tijd.

Procedure

De begeleiding van deze procedure is in handen van Marcella Rijkschroeff van bureau Rieken & Oomen. De gespreksrondes met de selectiecommissie vinden plaats in Amsterdam.

Solliciteren

Als deze vacature je aanspreekt en je herkent je in dit profiel, dan zien wij je sollicitatie graag tegemoet via https://www.riekenoomen.nl/vacatures/hoofd-human-resources. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marcella Rijkschroeff via 043-321 96 07.

SOMO gelooft in de kracht en de noodzaak van een diverse en inclusieve organisatie. We streven naar meer diversiteit en een betere vertegenwoordiging van mensen met verschillende achtergronden in onze organisatie.