Niels ten Oever is Head of Digital bij ARTICLE 19, een non-profit organisatie die wereldwijd de vrijheid van meningsuiting en informatie verdedigt. Ook is hij promovendus ‘Data Activisme’ aan de Universiteit van Amsterdam.

Niels ontwierp en implementeerde onder meer projecten op het gebied van vrijheid van meningsuiting in de Hoorn van Afrika, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Europa, Brazilië en Afghanistan. Hiernaast werkte hij aan vraagstukken op het gebied van internationaal internetbeleid van ICANN, IETF, IEEE en ITU.

Niels is lid van de raad van bestuur van Internet Society Nederland. Daarnaast geeft hij advies aan On Our Radar op het gebied van technologiestrategieën. Niels is een groot liefhebber van gratis en open source software. In het verleden trainde hij journalisten, activisten en verdedigers van mensenrechten in onderwerpen als reporting, activist engagement, beheer van internetfora, digitale beveiliging en mediaproductie.

Niels studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en haalde daar zijn master cum laude. Op dit moment doet Niels promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar Data Activisme.