Direct naar inhoud

Inbreng hoorzitting IMVO-convenanten

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

SOMO levert vandaag een bijdrage aan de hoorzitting over IMVO-convenanten(opens in new window) in de Tweede Kamer. SOMO’s hoofdboodschap is dat er meer nodig is dan het convenantenbeleid.

De Nederlandse overheid erkent dat in verscheidene sectoren en ketens het risico op negatieve impacts van bedrijfsactiviteiten op mens en milieu aanzienlijk zijn. Door deze erkenning komt een meer fundamentele aanpak door de overheid en het bedrijfsleven van risico’s en daadwerkelijke schendingen een stap dichterbij.

Echter, met het idee om deze sectoren zelf initiatief te laten nemen tot IMVO-convenanten bevindt minister Ploumen zich op glad ijs. Het beleid zou er toe kunnen leiden dat sommige bedrijven goede stappen gaan zetten, maar het blijft de vraag of hiermee schendingen daadwerkelijk worden voorkomen en slachtoffers gecompenseerd. Eén van de grote nadelen is dat het alleen al jaren kan duren om afspraken te maken en dat bedrijven tot die tijd minder noodzaak zien om verdere stappen te ondernemen. SOMO komt dit nu al tegen in haar onderzoek naar de kledingindustrie. Bovendien blijven bedrijven die zich niet bij een convenant aansluiten onder de radar.

SOMO pleit voor een internationaal verdrag zodat er wereldwijd gelijk speelveld ontstaat nodigt Nederland uit zich daar veel actiever voor in te zetten. Ook kan de overheid toewerken naar verplichtende wetgeving die ondersteunend is aan het convenantenbeleid.

 

Meer informatie nodig?

Download

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Related news

  • Winsten om op te eten Gepubliceerd op:
    Geplaatst in categorie:
    Publicatie
    Vincent Kiezebrink
  • Niet verdiend Gepubliceerd op:
    Geplaatst in categorie:
    Publicatie
    Margarida Silva
  • Bittere koffie Gepubliceerd op:
    Geplaatst in categorie:
    Publicatie
    Joseph Wilde-Ramsing

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.