Direct naar inhoud
© ILO/Nguyễn ViệtThanh

Coronacrisis laat zien waarom verantwoord gedrag bedrijven nodig is

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Joseph Wilde-Ramsing
Geschreven door: Marian Ingrams
Geschreven door: Joris van de Sandt (PAX)
Geschreven door: Ben Vanpeperstraete (ECCHR)
Geschreven door: Mariëtte van Huijstee
Gepubliceerd op:

Werknemers in wereldwijde productieketens lopen grote risico’s

De wereldwijde coronacrisis heeft misschien wel de ernstigste gevolgen voor werknemers en gemeenschappen die de wereldwijde productieketens in stand houden. Werknemers in sectoren als de landbouw, textiel, technologie en mijnbouw kampen naast gezondheidsrisico’s met grote problemen als gevolg van de economische schok waarmee deze pandemie gepaard gaat. Terwijl bedrijven orders bij hun leveranciers aan de andere kant van de wereld annuleren en uitstellen, lopen miljoenen gezinnen het risico om hun inkomsten te verliezen, zonder dat zij kunnen terugvallen op een sociaal vangnet.

Responsible disengagement in the time of corona

In de gezamenlijke publicatie ‘Responsible disengagement in the time of corona‘ roepen SOMO, ECCHR(opens in new window) en PAX(opens in new window) bedrijven en beleidsmakers op om stil te staan bij de gevolgen van deze terugtrekking en de beginselen van ‘disengagement’ toe te passen zoals die zijn vastgelegd in de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen(opens in new window) en de VN-principes voor het bedrijfsleven en de mensenrechten (UNGP’s(opens in new window) ).

Kwetsbaarste personen hardst getroffen

Nog voordat de pandemie uitbrak, had de meerderheid van de werknemers in de wereldwijde productieketens in meer of mindere mate te maken met mensenrechtenschendingen: onzekere contracten, lange werktijden, onleefbare lonen, gevaarlijk werk en soms zelfs dwangarbeid. Voor deze toch al kwetsbare mensen kan het verlies van hun inkomen door het annuleren van orders door bedrijven dodelijker uitpakken dan COVID-19 zelf.

Verantwoorde ‘disengagement’ in tijden van corona

Bedrijven kunnen er in de eerste plaats natuurlijk voor zorgen dat zij zich niet om economische redenen terug hoeven te trekken. In deze publicatie staat een reeks concrete aanbevelingen om een overhaast, onverantwoord vertrek te voorkomen. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld betalingen aan leidinggevenden en dividenden aan aandeelhouders opschorten of verminderen. Ook kunnen ze orders blijven plaatsen voor consumptie na de crisis of orders veranderen, zodat ze producten laten maken waar nu meer vraag naar is, zoals medische apparatuur of beschermende kleding.

Als opzegging van de relaties met leveranciers en terugtrekking absoluut onvermijdelijk is, moeten bedrijven ervoor zorgen dat dit op verantwoorde wijze gebeurt. Dit kan door de gevolgen ervan te verzachten en door een verantwoorde exitstrategie te ontwikkelen, in nauw overleg met leveranciers, werknemers en andere belanghebbenden. ‘Disengagement in the time of corona’ geeft een gedetailleerde beschrijving van maatregelen die bedrijven hiervoor zouden kunnen nemen.

Wake-up call

Bedrijven moeten deze crisis ook gebruiken als een wake-up call en alvast werken aan het ontwikkelen van een post-corona strategie voor verantwoorde bedrijfsvoering. SOMO-onderzoeker Joseph Wilde-Ramsing: “Deze crisis toont opnieuw aan dat onze huidige geglobaliseerde economie onhoudbaar is en de meest kwetsbaren in onze productieketens onnodig in de problemen brengt. Dit maakt de hele economie gevoelig voor schokken en onderstreept de noodzaak van een rechtvaardige overgang naar schonere, eerlijkere en minder fluctuerende en kwetsbare productie- en consumptiemodellen.”

In 2016 publiceerde SOMO een andere paper over responsible disengagement, getiteld ‘Should I stay or should I go?‘.

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Joseph Wilde-Ramsing
Geschreven door: Marian Ingrams
Geschreven door: Joris van de Sandt (PAX)
Geschreven door: Ben Vanpeperstraete (ECCHR)
Geschreven door: Mariëtte van Huijstee
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.