Direct naar inhoud

Colombiaanse steenkool in Europa

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Veel van de steenkolen die Nederland van energie voorzien komen uit controversiële Colombiaanse mijnbouwprojecten. In SOMO’s paper ‘Colombian coal in Europe’, in opdracht van Greenpeace Italy, wordt allereerst in kaart gebracht welke rol Europese energieproducenten hierin spelen en hoe hun toeleveringsketens eruit zien. Daarnaast wordt de import van het Italiaanse energiebedrijf Enel, een grote Europese importeur van Colombiaanse steenkool, tegen het licht gehouden in een casestudy.

Colombiaanse steenkool in Europa

De paper toont aan dat er nog steeds veel structurele problemen spelen in Colombiaanse mijnen en dat er een chronisch gebrek aan transparantie is in de toeleveringsketen van steenkool.

Motie

Op donderdag 4 juli werd in de Tweede Kamer de motie van Kamerlid Vos (PvdA) aangenomen die vraagt Nederlandse energiebedrijven te verplichten de herkomst van de door hen gebruikte steenkool op detailniveau openbaar te maken. Hierdoor kan een bedrijf op zijn individuele verantwoordelijkheid aangesproken worden, wat consumenten de mogelijkheid geeft om een energiebedrijf te kiezen dat geen ‘bloedkolen’ gebruikt.

Paramilitairen

PAX publiceerde het rapport ‘The Dark Side of Coal’(opens in new window) waarin daders en getuigen verklaren dat internationale mijnbouwbedrijven zoals Drummond en Prodeco hebben samengewerkt met paramilitairen die onder andere verantwoordelijk zijn voor de moord op ruim 3.000 vrouwen, kinderen en mannen. De aanname van deze motie is een volgende stap in het aanpakken van het gebruik van ‘bloedkolen’ in Nederland.

Steenkooldialoog

Vorige zomer eindigde de steenkooldialoog waarin meerdere belanghebbenden bij elkaar kwamen om de import van verantwoorde en conflictvrije steenkolen te bevorderen. Verschillende bedrijven verenigden zich later in het Bettercoal initiatief om binnen de sector aan verbetering van de omstandigheden in de mijnen te werken en de transparantie in de keten te vergroten. Er werd toen besloten dat energiebedrijven niet op individueel niveau openbaar hoeven te maken uit welke mijn ze hun kolen halen, omdat dit bedrijfsgevoelige informatie is. De motie gaat dus nog een stap verder dan eerdere afspraken die uit de steenkooldialoog voortkwamen. Onder voorbehoud dat de transparantieafspraken niet in strijd mogen zijn met Europese mededingingswet- en regelgeving, pleit de motie ervoor dat bedrijven individueel inzage moeten geven uit welke mijnen ze hun kolen halen.

Download hier de publicatie.

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.